Introductie in Techwear: Part I – Theorie en Urban Techwear

Een kledingstijl die in 2016 steeds meer van ‘under the radar’ naar het oog van het grote publiek verschoof was Techwear. Kleding met een technische, functionele en futuristische look in voornamelijk zwart-, khaki- en grijstinten. Techwear bevindt zich ergens op het gebied tussen high-fashion en streetwear, met invloeden en combinaties uit beide werelden.

Techwear werd wereldwijd niet meteen met open armen ontvangen. De ‘hype’ rondom Techwear was tot een jaar geleden zelfs vrijwel nihil. Dit zorgde er voor dat de vaak gelimiteerde stock meer dan voldoende was voor de niche die zich er in interesseerde. Dit had als resultaat dat sommige Techwear producten en collabs zelfs in de sale belanden.
Nu Techwear een opkomende trend is in 2017, willen wij jullie helpen om een beetje wegwijs te raken. Want hoe minimalistisch Techwear er soms ook uit kan zien, het is allesbehalve makkelijk om een goede tech-fit samen te stellen.

Theorie
Voordat we beginnen met het gooien met merken en stromingen binnen Techwear, geven we wat theorie en een aantal disclaimers mee.
Het basisprincipe van Techwear is dat je je outfit als een systeem ziet dat je in alle omstandigheden beschermt, comfort biedt, je leven vergemakkelijkt en er ook nog eens helpt om er goed uit te zien. Een deel is dus puur praktisch, maar het gaat ook om een zekere ‘aesthetic’. Vaak is die aesthetic ‘Black Ops’, military of Special Forces-geïnspireerd. Betekent dit dat je met een AK-74 over straat moet gaan lopen? – Nee. Vooral het kleurenpalet van een Tech-outfit en de pasvorm van veel Tech kledingstukken refereren naar de Special Forces. De reden hiervoor is dat de uitrusting van Special Forces zo wordt ontworpen dat het hen helpt om hun extreme werk onder de meest extreme omstandigheden uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld drie uur lang door de vochtige tropische jungle moet sluipen en wel je kogelvrije vest en wapenuitrusting bij je moet dragen, zul je efficiënt om moeten gaan met de ruimte die je aan je lijf hebt.

Eén van de technieken die essentieel is in Techwear, is layering. Voor sommigen onder jullie wel bekend, voor anderen wat minder. Om de kern van layering (beter) te begrijpen, kan je onderstaande video van Arc’Teryx LEAF bekijken. LEAF staat voor Law Enforcement en Armed Forces, oftewel Politie en Defensie.

Zoals je ziet is het dus niet zomaar een kwestie van ‘wat zwarte kleding met vakken en ritsen hier en daar’ combineren, maar moet je serieus aandacht en zorgvuldigheid stoppen in het samenstellen van je Techwear outfit en garderobe. Hier zul je veel tijd en (ook niet onbelangrijk) geld in moeten stoppen… Ben je daar niet toe bereid, dan is Techwear misschien niet iets voor jou. Een algemene regel is dat je voor de basics/base layer best bij fast-fashion ketens als Uniqlo terecht kunt, maar dat je niet moet (willen) besparen op items als broeken en jassen. Een Rains regenjas is bijvoorbeeld redelijk waterdicht en beschikt over een capuchon en twee zakken met drukknopen, maar daar houdt de functionaliteit wel zo’n beetje op. Er is geen mogelijkheid een extra layer in te ritsen en de jas heeft geen ventilerende stukken of tweeweg rits. Deze valt dus af.
Om je wél de goede richting in te wijzen gaan we in deze reeks artikelen verschillende stromingen toelichten.

Stroming 1: Urban Techwear
We trappen af met de meest mainstream stroming binnen Techwear, die waarschijnlijk de meeste appeal heeft voor het grote publiek: Urban Techwear. Urban wil zeggen dat de outfit die je samenstelt geschikt is voor stedelijk gebied. Specifiek voor regenachtig, koud Nederland betekent dit dat je kleding:
– Water- en winddicht moet zijn;
– Voldoende warmte moet bieden, maar wel moet kunnen ventileren; en
– Je niet moet hinderen wanneer je moet rennen voor je tram, bus of trein.

Een fit die hierbij zou passen is een hard shell parka met capuchon, half- of side-zip hoodie of crewneck als mid-layer en een (dry-fit) t-shirt als base layer. Voor onderkleding zou je kunnen denken aan een soft shell broek, tapered chino of tapered sweat-/jogger-pants met een paar waterafstotende schoenen of sneakers.

Relevante shopping tips:
Arc’Teryx Beta SV Hard Shell Jacket (€700)
arc-teryx-beta-sv-jacket

Peak Performance Civil Light Pants (€115)

peak-performance-civil-light-pants

 

Uniqlo AIRISM t-shirt (€10)
uniqlo-airism-t-shirts

 

NikeLAB ACG Lupinek Flyknit Low (€163)
Nikelab-ACG-lupinek-flyknit-low

 

DEEL
Zeg je Hidde, dan zeg je sneakers! Hoewel het niet uit een medisch onderzoek is gebleken, durf ik gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan het kopen, kijken en bewonderen van sportief schoeisel. Ik zorg ervoor dat jij geen exclusieve sneaker-release meer mist en zal daarnaast af en toe andere fashion-gerelateerde posts schrijven. Mijn tweede verslaving is het binge-watchen van Netflix-series. Na House of Cards, Suits en Narcos ben ik inmiddels hooked aan de serie Arrow!