Na Nike’s Vote Back-actie van vorig jaar is het nu tijd voor Vote Forward

121

Het is bijna zover: Air Max Day (3.26 volgens de Amerikaanse kalender) staat voor de deur! De hele maand Maart wordt dit jaar door velen al bestempeld als “Air Max Month”, dankzij het enorme aantal Air Max’s dat in de afgelopen weken werd gereleased. Vorig jaar konden we via Nike’s Vote Back-actie rond Air Max Day stemmen op een bijzondere Air Max uit het verleden, die afgelopen weekend werd gereleased. Dit jaar pakt Nike het anders aan: 12 creatievelingen van over de hele wereld mochten losgaan op een Air Max naar keuze wat heeft geleid tot een aantal extreme ontwerpen! Aan het publiek de taak om een keuze te maken uit de 12 designs onder de noemer ‘Vote Forward’.

Vote Forward is op meerdere manieren een soort woordspeling van Nike. Om te beginnen is het natuurlijk het tegenovergestelde van Vote Back, de actie uit 2016. Ten tweede is Forward een verwijzing naar zowel de toekomst van Nike (innovatie en nieuwe technologieën, bijvoorbeeld Vapor Max) als de toekomstige datum waarop de keuze van het publiek wordt gereleased: 3.26.18.
Dat toekomst-element zien we ook in veel van de 12 ontwerpen terug; er is duidelijk ‘out of the shoebox’ gedacht, gezien de futuristische looks die hun tijd ver vooruit zijn. Nike heeft de 12 ontwerpers dan ook gedoopt tot ‘RevolutionAIRs’. Nog een leuke woordspeling!

Afijn, hier zijn de 12 ontwerpers en hun bijdragen aan Vote Forward:

 

Design(er) 1: Alexandra Hackett (@miniswoosh), Londen
Alexandra Hackett, geboren in Australië maar tegenwoordig woonachtig in Londen, is eigenaar van menswear label ALCH (Alexandra Louise Champion Hackett). Haar manier van ontwerpen kenmerkt zich door haar visie op het lichaam als product en kleding als verpakkingsmateriaal. Je kan haar kennen van haar veel gedeelde Instagram-foto’s met (mini) Swoosh items, waaronder een overal en fisherman’s gilet gemaakt van cut and sewn Nike sporttassen.
Haar ontwerp is een soort Air Max-geschiedenisles, met onderdelen van de Air Max 1, 90, 180, 93, 95, 97, TN Plus, 360 en 2015. Het maatlabel van de sneakers is voor de verandering verplaatst naar de buitenkant van de tong. Wat ons betreft is het een beetje een overkill, maar toch is er grote kans dat dit ontwerp wint, gezien Hackett’s grote follower base en de steun die zij ontvangt vanuit de Londense en Europese streetwear scene.

nike-vote-forward-design-1-alexandra-hackett

 

 

Design(er) 2: Artemy Lebedev (@temalebedev), Moskou
Artemy Lebedev of artlebedev is de ontwerpstudio van Tema Lebedev, een Russische foodie die veelzijdige ontwerpklussen doet (van industrieel ontwerp tot typefaces) en best wel veel humor heeft voor een Rus. Voor zijn Vote Forward ontwerp heeft hij de Air Max 97 een futuristische update gegeven; de veters zijn vervangen door een zipper en de klassieke 97 Air Max zool is vervangen door wat lijkt op een Vapor Max zool. Daarnaast heeft Lebedev de Russische identiteit op de schoen geprojecteerd. Zo is de karakteristieke mini Swoosh in het midden van de schoen vervangen door een rood-witte vlag en is er Russische tekst op de tong van de schoen geplaatst. Wij voelen dit ontwerp wel om eerlijk te zijn!

nike-vote-forward-design-2-Artemy-Lebedev

 

 

Design(er) 3: Bunyamin Aydin (@bunyaminaydin), Istanbul
‘Buny’ Aydin is de oprichter en Creative Director van het Turkse streetwear label Les Benjamins dat Arabische cultuur combineert met hedendaagse moderne fashion. Zeg maar de Daily Paper van Turkije. Dit ontwerpprincipe heeft Aydin ook toegepast op zijn Vote Forward ontwerp. Buny’s Air Max hybrid is een sok-achtige mid top Air Max 97 met ambachtelijke bloemenprint, een rits aan de zijkant en Flywire laceloops. Dit alles rust op Nike’s nieuwe Vapor Max zool. Wij hebben een beetje gemengde gevoelens bij deze sneaker, maar uniek is-ie zeker!

nike-vote-forward-design-3-Bunyamin-Aydin

 

 

Design(er) 4: Clement Balavoine (@clementbalavoine), Amsterdam
Ook uit ons eigen kikkerlandje mocht één creatieveling zijn draai geven aan een Air Max model naar keuze. Helemaal Nederlands is-ie dan weer niet… Clement Balavoine woont in Amsterdam, maar is geboren in Frankrijk. Hij is ontwerper en eigenaar van fashion label Neuro, dat met een bijna geheel digitaal ontwerp- en marketingconcept op basis van ‘just-in-time-productie’ werkt. Daarnaast is hij een creatieve geest die digitale renders en concepten maakt van onder andere Nike kleding en schoenen op een planeet 28 miljard lichtjaar van aarde. Voor zijn Vote Forward ontwerp heeft hij een hybrid gecreëerd van de Air Max 90 en Air Max 97. De Air Max 90 vormt grotendeels het upper, terwijl de tooling (de tong & het hiellusje) en de zool dan weer van oorsprong op de Air Max 97 zijn te vinden. Tof detail: op grote Air bubble in het midden zijn de coördinaten van het Centre Georges Pompidou in Parijs geprint. De uitwendige structuur van dit gebouw gaf Tinker Hatfield in 1987 het briljante idee om Nike’s Air technologie ook uitwendig zichtbaar te maken.

nike-vote-forward-design-4-Celement-Balvoine

 

 

Design(er) 5: Fabrikr (@fabrikr), Seoul
Fabrikr is een jong duo uit Zuid-Korea dat meubels, kunst en combinaties van die twee principes ontwerpt. Voor hun Vote Forward ontwerp hebben ze een gewoonte van hardcore verzamelaars en consignment shops, namelijk het ‘sealen’ van zeldzame deadstock sneakers, als inspiratie genomen. …en welk model leent zich daar nu beter voor dan de OG Air Max 1?
Sealen maakt sneakers normaal gesproken luchtdicht, zodat het materiaal niet oxideert en door de loop der jaren vergeelt of zelfs uiteen valt. Normaal gesproken maakt dit proces sneakers natuurlijk ondraagbaar, maar met het ontwerp van Fabrikr lijkt het dus net alsof je gesealde sneakers gewoon kan dragen. Tof concept en erg origineel als je het ons vraagt!

nike-vote-forward-design-5-Fabikr

 

 

Design(er) 6: Kyle Ng (@farmtactics), Los Angeles
Kyle Ng is ontwerper en mede-oprichter van streetwear label Brain Dead. Brain Dead laat zich inspireren door Punk, comic books, skateboard cultuur en andere subculturen. Voor Kyle’s Vote Forward ontwerp heeft hij een Nike Flyknit Air Max 1 gepakt en deze in een neutraal kleurenpalet gestoken, met witte all over dots en subtiele infrared hints. Op de hiel staat het statement ‘Give a damn’, dat afkomstig is van de Amerikaanse beeldend kunstenaar en politiek activiste Corina Kent (overleden in 1986). Kyle Ng is groot fan van haar werk en vond het statement ‘Give a damn’ een mooie manier om op te roepen tot meer empathie en het uitten van gevoelens. Dat vinden we een mooie gedachtegang, die op het moment erg toepasselijk is in de Verenigde Staten.

nike-vote-forward-design-6-Kyle-NG

 

 

Design(er) 7: Lourdes Villagómez (@lourdes_villagomez), New Mexico
Lourdes Villagómez is een Mexicaanse kunstenares wiens werk gekarakteriseerd wordt door een combinatie van Pop Art en Zuid-Amerikaanse heritage/cultuur. Haar Vote Forward ontwerp is geïnspireerd door de Quetzal vogel die in de bossen van Midden-Amerika leeft. Ze heeft gekozen voor een hybrid van een Air Max 1 upper op een Air Max 90 zool. Wat wij hier tof aan vinden is dat ze ‘buiten de lijntjes heeft gekleurd’, zoals te zien is op de zool en Air bubble van de schoen. Fleurig, kleurig: keurig!

nike-vote-forward-design-7-Lourdes-Villagómez

 

 

Design(er) 8: Naotaka Konno (@naotakakonno), Tokyo
Naotaka Konno is de oprichter van het merk MAGIC STICK (foute naam, we know). MAGIC STICK zou je kunnen kennen van hun low-key minimalistische kledinglijn, samenwerkingen met Mita Sneakers en hun Yeezy backpack in samenwerking met Porter by Yoshida Kaban.
Voor Naotaka’s Vote Forward was de Club scene van Tokyo zijn inspiratie. In het kleurgebruik zie je dan ook neon geel (van de uithangborden) in combinatie met een gradient paars/zwart, dat de donkere nachten weerspiegelt. Ook heeft de schoen reflecterende 3M-details. De basis voor dit ontwerp is een Air Max 97 met Flyknit upper en een neopreen liner, die Konno heeft afgesnoept van de Air Huarache. Met al Nike’s Ultra-updates van bijvoorbeeld de Air Max 1, Air Max 90 en Air Max 95 had dit zomaar een Air Max 97 Ultra release van Nike kunnen worden. Heel extreem vinden we deze dan ook niet.

 

nike-vote-forward-design-8-Naotaka-Konno

 

 

Design(er) 9: Sean Wotherspoon (@sean_wotherspoon), Los Angeles
Sean Wotherspoon ken je misschien van zijn Nike Presto dye customs of van zijn stores Round Two Hollywood en Round Two Vintage. Zijn creatieve uitspattingen en Vintage Sportswear finds deelt hij via Instagram, waar hij inmiddels een flinke follower base heeft opgebouwd, en sinds kort via zijn YouTube kanaal ‘The Show by Round Two’. Voor zijn Vote Forward ontwerp heeft Sean vintage Nike caps van corduroy materiaal als inspiratie genomen. Dit materiaal heeft hij toegepast op een hybrid waarbij een Air Max 97 upper op een Air Max 1 zool is geplaatst. Als je Wotherspoon op Instagram volgt, zie je dat de inspiratie voor het felle kleurenpalet van de sneaker uit zijn enorme assortiment 70’s-90’s vintage sportswear komt. Het idee en het verhaal achter deze hybrid vinden we tof, maar de uitvoering wat minder…

nike-vote-forward-design-9-Sean-Wotherspoon

 

Design(er) 10: Shangguan Zhe (@sankuanz_official), Shanghai
Shangguan Zhe is oprichter en ontwerper van fashion label SANKUANZ. SANKUANZ staat bekend om het gebruiken en combineren van vele verschillende stoffen als wol, katoen, linnen en chiffon. Dat klinkt in eerste instantie eenvoudig, maar het team van SANKUANZ reist naar alle uithoeken van China om de processen van het maken en verwerken van deze textielsoorten tot in de puntjes te begrijpen. Het Vote Forward ontwerp van SANKUANZ bestaat uit een hoog upper met de textuur van de vleugels van een libelle (dragonfly), rustend op een Nike Vapor Max zool. Als je goed kijkt en je scherm helderheid op +200 zet kun je ook nog een tonal Swoosh op het upper zien. Op de Vapor Max zool is in een bold lettertype de naam van het fashion label geprint. Naar onze mening dingt deze niet mee voor een plek in de top 5…

nike-vote-forward-design-10-Shangguan-Zhe

 

Design(er) 11: Chen Tianzhuo (@), Beijing
Chen Tianzhuo uit Beijing is een kunstenaar die nog maar kort geleden (2009) afstudeerde van het prestigieuze Central Saint Martin University of Arts in Londen. Tianzhuo staat bekend om zijn extreme, buitengewone videowerk en kunstinstallaties. Voor dit bizarre Vote Forward ontwerp liet Tianzhuo zich inspireren door insecten, ski boots, stalen harnassen en de Kobe IX Elite basketbalschoenen. Het resultaat is high top boot met zowel veters als een ritssluiting, rustend op een Vapor Max zool. Ook deze schoen voelen wij niet echt, maar hij staat wel dicht bij Tianzhuo’s identiteit.

nike-vote-forward-design-11-Chen-Tianzhuo

 

Design(er) 12: Venus X (@), New York
Jazmin Venus Soto a.k.a. Venus X is een vrouwelijke DJ uit New York. Voordat ze solo ging was ze M.I.A.’s vaste DJ. “Draait ze dan tegenwoordig Hardcore?”, zou je denken als je haar Vote Forward ontwerp ziet… Nee, DEFCON is eigenlijk een Amerikaans systeem om de staat van paraatheid van het leger mee aan te duiden. Er zijn 5 levels, met 1 als maximale staat van paraatheid (nucleaire dreiging). Met deze schoen zou je dus klaar moeten zijn voor een nucleaire oorlog… Wij betwijfelen alleen of je met deze Air Max 97, rustend op een Vapor Max zool een nucleaire inslag kunt ontlopen. Als je die veters nog moet strikken ben je namelijk een halve dag verder… Het lijkt er wel op dat je de hoge constructie los kunt ritsen, zonder die beenwarmer zou dit best een prima ontwerp zijn!

nike-vote-forward-design-12-Venus-X

 

Stemmen op jouw favoriet kan op www.nike.com/voteforward!

DELEN