Ik ben op bezoek gegaan bij Rauw. Een shop in Amsterdam in de hippe wijk de Pijp. Begin oktober was ik bij de opening en het werd nu tijd voor een gesprek met Sjoerd Vander (eigenaar Rauw).

Mijn eerste vraag was: Wat is de winkel Rauw.? En nee ik kreeg niet als antwoord dat het een kledingzaak is. Het is een ouderwetse boutique in een nieuw jasje. Vol met handpicked artikelen en volop service want dat is voor Sjoerd het allerbelangrijkste.

rauw

Sjoerd: “Je kunt wel een winkel binnenlopen die er leuk uitziet maar als het personeel eigenlijk kut is en er geen goede sfeer hangt is het helemaal niks. Rauw. is meer dan gewoon een winkel. Het is een plek waar mensen voor speciale producten komen en ook een uitstekende service kunnen verwachten.”

rauw

Naast een goede service in store gaat Rauw. straks nog een stukje verder. Ze zijn bezig met een direct delivery systeem. Mocht je dus binnen een paar uur een item écht nodig hebben en je woont in Amsterdam, dan bezorgt een fietskoerier het gewenste item. Niet alleen in de shop ervaring willen ze vooroplopen. Rauw. wil ook een stapje verder gaan op het gebied van duurzame energie.

Sjoerd: “We willen kijken hoe we zo weinig mogelijk energie verspillen en onze energie halen uit lokale bronnen. De hele winkel is voorzien van led-verlichting en wij nemen onze energie af van vijf lokale punten. Zo hebben we energie van een zonnepark in Amsterdam-Zuid en een windmolen in Amsterdam-Noord.”

Wat Sjoerd erg belangrijk vindt is dat klanten betalen wat de producten ook echt waard zijn. Geen overbodig hoge prijzen maar wel alleen maar merken van de hoogste kwaliteit.

Sjoerd: “Als een trui hier €180,- kost is deze ook echt €180,- waard. Je betaalt voor wat je krijgt. Naast zo’n trui kan wel weer makkelijk een shirt van €70,- hangen die dat dan weer waard is. Het gaat niet om de prijs maar om het product.”

In de winkel vind je meerdere merken die je waarschijnlijk nog nooit of zelden hebt gezien. Merken zoals Livid Jeans, Lois Jeans, Deadwood en The Blue Uniform zijn net als de winkel ‘rauw’. Rauw staat ook voor puur en dat moeten alle merken zijn die in Rauw. hangen.

rauw

Sjoerd: “Bijvoorbeeld het merk American Vintage produceert alleen maar kleding in Europa. Onder goede omstandigheden en grote zorg worden de kledingstukken gemaakt. Alle merken moeten voor mij puur zijn en kwalitatief uitstekend.”

Sjoerd is de winkel begonnen om de merken die onder zijn agentschap vallen de ruimte te geven om tot leven te komen op de Nederlandse markt. Daarnaast wil hij mensen leren wat écht winkelen is, want dat lijken de mensen te zijn vergeten.

Sjoerd: “Ik wilde een goede winkel neerzetten en mensen laten zien welk serviceniveau een winkel eigenlijk moet hebben. Daarnaast is het al zo’n 15 jaar een droom van van me om een eigen winkel te runnen. Al mijn ervaring in de afgelopen jaren heb ik kunnen verwerken tot wat Rauw. nu is.”

De winkel is er, de mooie merken hangen er maar dit is nog lang niet waar het stopt. Er zijn grote plannen voor een interactieve etalage waar je 24/7 kan shoppen. Zo kunnen mensen gewoon door blijven winkelen ook al is de winkel gesloten.

rauw

Geloof me, het enthousiasme van Sjoerd over zijn winkel en zijn plannen zijn overweldigend. En ik vind dat prachtig. Ik kan iedereen dan ook aanbevelen om langs te gaan bij Rauw. Al is het alleen al voor een inspirerend gesprek met de eigenaar!