Wij hebben de Balanst al een keer uitgebreid besproken in een vorig artikel. Omdat we het product zo tof vonden, werd het eens tijd om met de man achter het merk te praten.

Ik heb met Quirin afgesproken om wat te gaan drinken bij de Weena. We kwamen aan rond lunchtijd en het zat al aardig vol. Gelukkig was er achterin bij de koffiebar nog een tafel vrij.

Om maar gelijk goed te beginnen: hoe heb je het bedrijf opgericht?

Quirin: “Nou ja, het zit zo; ik heb zelf 7 jaar als Engineer in de infrastructuur gewerkt. Toen dacht ik op den duur: ‘Ik ga gewoon doen wat ik sinds ik klein was altijd al leuk vond, namelijk dingen maken.’ In 2014 ben ik opzoek gegaan naar wat ik wilde gaan maken en heb ik Balanst opgericht. Mijn visie is het pad zoeken naar vrijheid. Mijn eerste zet was dan ook het bedrijf opstarten zodat ik mijn passie voor maken kon uitvoeren.

Het is niet begonnen bij de wallet. Ik ben begonnen met het maken van een drinkfles die gebruikt kan worden voor zowel koud als warmen dranken. De fles was gemaakt van keramiek en had een hele premium uitstraling. Ik ben in 2015 met de fles mijn eerste Kickstarter project begonnen, maar dit was niet succesvol. Het was ook de eerste keer dat ik een Kickstarter project deed. En het was lastig om het product zo neer te zetten zodat iedereen het kan zien. Dat heb ik bij de portemonnee anders aangepakt en veel beter beheerst.”

balanst wallet

Quirin: “Bij het bedenken van de portemonnee ben ik een stap teruggegaan en heb ik gekeken hoe ik iets kan maken wat ikzelf nodig heb en waar geen grote investering voor nodig is. Na dagenlang zoeken naar het ideale product dat ik wilde maken, kwam ik uit bij de portemonnee. Dit idee heb ik in 2016 gelanceerd via Kickstarter en dit is de portemonnee geworden die ik nu verkoop.”

Je bent nu al een paar keer met Kickstarter aan de slag geweest. Hoe belangrijk was Kickstarter voor jou bij deze projecten?

Quirin: “Kickstarter is heel belangrijk voor mij geweest, omdat ik mij altijd op de internationale markt heb gericht. Kickstarter bied een internationaal platform aan waar je zonder investeerders jouw product aan mensen kan laten zien. En mensen kunnen het ook gelijk pre-orderen.”

Hoe goed gaat de Balanst op de internationale markt?

Quirin: “Heel goed! Het grootste gedeelte van de orders gaat naar het buitenland en maar een heel klein gedeelte blijft binnen Nederland. Ik heb de meeste orders verstuurd naar Amerika en ook veel naar andere landen binnen Europa. De webshop is nu open voor pre-orders. De eerste batch was voor de Kickstarter klanten en het was natuurlijk ook een test wat de mensen ervan zouden vinden. Hierbij is de feedback van klanten heel belangrijk zodat ik bij de tweede batch het product kan verbeteren. Ik krijg veel positieve feedback over de portemonnee en ook wat mindere feedback. Maar ook daar leer ik van. Zo ben ik erachter gekomen dat mensen de mogelijk willen hebben om meer pasjes mee te nemen. In de nieuwe versie kunnen dan ook 8 tot 9 pasjes zonder dat de portemonnee dikker wordt.”

balanst wallet

Gaat het altijd bij portemonnees blijven of wil je ook andere dingen gaan verkopen?

Quirin: “Nee, daar blijft het zeker niet bij. Ik heb het merk opgezet in bredere zin. Het idee is om voor mensen die altijd onderweg zijn hun leven makkelijker te maken. Als je als voorbeeld de portemonnee neemt, is het een voorwerp dat heel functioneel is, maar ook heel discreet en veilig. Zo kunnen je bankgegevens niet gestolen worden met RFID. De drinkfles was geïnspireerd door de vraag van een paar vrienden van me. Een plastic flesje geeft niet het gevoel dat je hebt als je op het gemak thuis iets drinkt. Ik wou dan ook kijken hoe je dat gevoel kon creëren als je onderweg bent. En dit wil ik in 2018 nieuw leven in blazen. Maar eerst wil ik de portemonnee verder laten groeien. Daarna ga ik weer met de drinkfles aan de slag.”

De portemonnee is een redelijk premium product en niet voor iedereen weggelegd. Wil je ook dingen voor de massa gaan maken of bij dit concept blijven?

Quirin: “Ik hou zelf van spullen die chique maar apart zijn. Ik wil dan ook iets maken wat speciaal is en waar mensen ook echt waarde aan kunnen hechten. Met de portemonnee heb je echt een onderscheidend product van de rest en daar wil ik mij op blijven richten. Het is ook iets wat heel lang mee kan gaan en dat vind ik ook belangrijk. Ik richt mij niet op het maken van een product voor de massa, maar ik wil juist iets maken voor de mensen die van dit soort producten houden. En dat is niet een hele grote doelgroep. Ik ben nu ook aan het kijken of ik de portemonnee bij retailers kan aanbieden. Hiervoor wil ik wel de winkels zoeken die meer premium producten verkopen. Maar hier ga ik pas mee beginnen als de nieuwe versie binnen is.

Daarnaast ben ik ook aan het kijken naar andere producten om te produceren en die moeten ook oplossingen bieden in het dagelijks leven. Hiervoor moeten ze simpel en functioneel zijn. Zo wil ik eind van dit jaar een keychain ontwerpen zodat je simpel en functioneel je sleutels in je zak kan opbergen. Het plan met hoe ik vanaf hier verder wil ligt klaar. Nu is het alleen een kwestie van uitwerken. De meeste startups willen heel snel hun doel bereiken, maar het is een lastig proces en ik wil het goed aanpakken. Ik doe het ook allemaal alleen wat het niet makkelijk maakt. Het is ook af en toe lastig om de juiste mensen te vinden die je kunnen helpen. Maar daar laat ik mij niet door afremmen. Het is dan ook belangrijk dat je flexibel bent en de klappen leert opvangen.”

Mooie tips van Quirin om mee af te sluiten! Wil je op de hoogte blijven van Balanst? Volg ze dan via Instagram of Facebook!

DEEL
Sneakers, Hip-Hop, pomades en burgers zijn een paar van de dingen waar je mij wakker voor kan maken. Daarnaast ben ik altijd opzoek naar de nieuwste tech en gadgets. De beste combinatie vind ik een paar sneakers met een dry selvedge en dit draag ik eigenlijk ook elke dag.