Zoek je een fresh shirtje, overhemd of jasje? Vind je het belangrijk dat kleding op een eerlijke wijze geproduceerd is? Shop dan eens bij Afriek!
Afriek heeft kleurrijke heren- en dameskleding en is nu tijdelijk te vinden in het centrum van Utrecht met een pop up winkel!

A story that suits
Sivan Breemhaar (mede-eigenaar van Afriek) vertelt mij over het ontstaan van Afriek.
Sivan heeft samen met Kars Gerrits het idee dat een paar jaar geleden is ontstaan in Utrecht weten uit te werken naar een mooi kledingmerk in samenwerking met kleermakers uit Rwanda.

Het verhaal achter het product is waar mensen vaker bij stil staan voordat een nieuwe broek, jas of shirt wordt gekocht. “A story that suits” is dan ook waar Afriek voor staat.
Alle kleding is handgemaakt. Een team van 10 personen zorgt ervoor dat in Afrika de designs worden uitgewerkt. Sivan vertelt dat het belangrijk is dat mensen op een eerlijke wijze beloond worden en dat draagt Afriek uit. Sivan heeft wekelijks contact met haar Afrikaanse Rwandese collega’s die er voor zorgen dat de designs goed worden uitgewerkt tot een mooi kledingstuk.

Het is ook een continu verbeterproces. Sivan: “Kwaliteit van het producht is belangrijk, want de kleding moet ook goed zitten als je het aantrekt”. Het is nog wel even wennen voor de medewerkers in Rwanda met patronen te werken omdat ze altijd gewend waren om kleding op de persoon zelf te maken. Maar doordat we met goede kleermakers werken ging dat al heel snel goed, nu willen ze niet meer anders! Gelukkig hebben we een goede productiemanager in Rwanda die een quality check doet en feedback geeft aan de medewerkers”. Afriek is dus geen massaproductie en er komt zeker geen kinderarbeid aan te pas.

Afrikaanse kleurrijke prints
De eerste lijn van Afriek bestond enkel uit blazers voor heren. Sinds twee jaar is er een herenlijn met onder andere overhemden, bomberjackets en broeken. De dameslijn is een jaar geleden geïntroduceerd. Voor 2018 is een hele nieuwe collectie ontworpen. Sivan is net teruggekomen uit Rwanda waar ze samen met de ontwerper en de kleermaker de eerste samples heeft ontwikkeld.
De Afrikaanse prints zijn kleurrijk en opvallend. Saai kun je ze in ieder geval niet noemen!
Neem de bomberjack…die knalt gewoon!

Suit the world
Graag wil het team van Afriek nog naar de grote fashion wereldsteden Parijs, Milaan, Berlijn, Londen en New York gaan met hun collectie.
In Nederland hangt de collectie al bij verschillende winkels en is de pop up winkel tot 14 mei te vinden in Utrecht op de Lange Jansstraat 20. Voor de kenners…dit is naast het café ’t Gras van de Buren. Vanaf 16 mei t/m 21 mei is de pop up winkel in Amsterdam te vinden op Huidenstraat 13.

Ben je benieuwd naar meer over Afriek? Ga dan naar de website: www.afriek.com.

DELEN