Terug van weggeweest: Hi-Tec presenteert HTS74!

HTS74 is de sneaker diffuse-lijn van outdoormerk Hi-Tec. In de jaren ’90 maakte Hi-Tec al running sneakers die destijds erg geliefd waren bij atleten. Op een gegeven moment heeft Hi-Tec besloten zich hoofdzakelijk te focussen op outdoor-sporten, zoals trail-running en hiking, waardoor de running sneakers in de archiefkast belandden…

…Tot eerder dit jaar! Want in de afgelopen maanden heeft Hi-Tec met HTS74 een comeback van de sneakers ingezet, waarbij ze technologie uit hun archieven vertaald hebben naar modern day essentials. Ik sprak met Dave Hendriks van HTS74 over de geschiedenis van Hi-Tec, hun archief-modellen, de toekomstplannen van HTS74 en collaborations. Voor we elkaar spraken had ik van hem al onderstaande folder uit de 90’s ontvangen, waarin het innovatieve Airball Concept (ABC) dat onder andere in de Badwater 146 sneakers aanwezig is, wordt uitgelicht.

hitec-badwater-folder-edited

H: Dave, wat tof om te zien hoe het Airball Concept precies in elkaar steekt. Eigenlijk was Hi-Tec destijds al minstens zo innovatief als sportswear-gigant Nike met het Airball-systeem! Ik durf zelfs te stellen dat Hi-Tec nog een stap verder ging door de Airball verwisselbaar te maken.

D: Klopt helemaal! Beide technologieën kwamen natuurlijk rond dezelfde tijd uit en het was nogal revolutionair voor die tijd.

ABC-concept-badwater-green

H: Het ABC-systeem is aanwezig op een aantal van jullie schoenen die geherintroduceerd zijn. Is bij de ‘retro-modellen’ de Airball ook verwisselbaar, net als destijds mogelijk was?

D: De nieuwste HTS74 modellen komen met één standaard Airball, die afgestemd is op Urban/Casual gebruik. Hoewel ze nu nog in één samenstelling komen, zijn we op dit moment aan het testen met verschillende samenstellingen en willen we de mogelijkheden verkennen om in 2018 drie verschillende Airballs uit te brengen. Zo zou je dan een Airball kiezen die het beste past bij jou voorkeuren.

AIRBALL-sole-dissectedAIRBALL

H: Hi-Tec staat bij het grote publiek natuurlijk vooral bekend als ‘outdoor-merk’. Waarin verschilt de HTS74-lijn en hoe uit zich dat?

D: De manier waarop mensen Outdoor ervaren is de laatste tijd erg veranderd onder invloed van de healthy living-trend. Outdoor is daardoor meer naar de stad toe gekomen, dus het is eigenlijk een logisch gevolg geweest dat we onze archieven hebben opengetrokken om te zien hoe we hierop konden aansluiten.

In het verleden maakten we al running sneakers en zo’n anderhalf jaar geleden ontstond het idee om daar nieuw leven in te blazen. Om dit mogelijk te maken is een team met jonge jongens (waaronder ik) aangesteld. We zijn de archieven in gedoken en hebben voor de HTS74-lijn bewust niet alleen retro-modellen genomen, maar deze vooral als inspiratie gebruikt. Zo zie je dat we andere uppers met nieuwe constructies hebben geplaatst op bestaande elementen uit ons archief, zoals de AirBall Concept (ABC) en RollinGait System (RGS) zolen.

Hi-Tec-Shoes-RGS-black-white-1Hi-Tec-Shoes-RGS-green-1Hi-Tec-Shoes-RGS-white-1

H: Over die RGS zool gesproken. Het valt me op dat die zool regelmatig wordt gebruikt voor schoenen van merken als ETQ Amsterdam, Our Legacy en recent zelfs Off-White.

our-legacy-mono-runner

D: Het productteam van Hi-Tec heeft de RGS zool ontwikkeld in samenwerking met Vibram, één van de grootste zolen-leveranciers ter wereld. Je ziet inderdaad dat een aantal andere merken ons Rolling Gait System, van oorsprong een functionele trail zool, ook gebruiken.
Wij vinden het bij HTS74 belangrijk dat we echt authentieke technologieën en designs toepassen. Vandaar ook de keuze voor de RGS technologie.

Poyan Rahimzadeh

H: Jullie hebben Poyan Rahimzadeh (Big In Japan/FOUR, voorheen Kings Of Indigo) als Creative Director voor HTS74 aangesteld. Zijn kennis en ervaring in de streetwear/fashion-wereld openen vast en zeker vele deuren. Kan je iets kwijt over zijn rol en waarom jullie hem hebben betrokken?

D: Poyan ken ik van vroeger en is één van de jonge vernieuwers die is aangesteld om HTS74 nieuw leven in te blazen. Hij heeft goede, relevante ervaring in het hogere modesegment en we zijn erg blij dat we hem aan boord hebben! Poyan was bij de Spring/Summer 2017 collectie verantwoordelijk voor het mede selecteren van nieuwe uppers, kleursamenstellingen en het algehele creatieve proces. Zo heeft hij kort geleden een shoot geregisseerd waarbij de zolen van de RGS en Badwater 146 OG zijn uitgelicht (zie hieronder).

hi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructedhi-tec HTS74 deconstructed

H: HTS74 ligt nu al bij gerenommeerde retailers als Caliroots en dichterbij huis Baskèts. Welke andere retailers stocken nog meer HTS74? En komt jullie eigen online shop nog terug?

 D: Als sales agency voor HTS74 hebben wij RICH & HANC agency geselecteerd. Zij hebben wereldwijd goede connecties met retailers die passen bij ons merk. Zo liggen we in Nederland onder andere bij Baskèts en Maha (Ladies Only). Qua internationale retailers moet je denken aan SOTO Berlin, Titolo Shop, Colette Paris, 24Kilates in Spanje, Dover Street Market en in de Verenigde Staten bij Need Supply.

Onze eigen website zetten we op dit moment nog niet in als webshop. Op de HTS74-website kun je wel alles lezen over de technologie in onze schoenen en daar worden bijvoorbeeld nieuwe releases aangekondigd. Ook vind je er een lijst met stockists waar HTS74 sneakers te koop zijn.

 

hi-tec-shoes-x-maharishi-silver-shadow

H: Tijdens London Collection Mens (LCM) vorig jaar debuteerde Maharishi met een Hi-Tec Silver Shadow collab. Zijn er plannen om de komende tijd ook met andere merken, shops of personen collabs aan te gaan?

D: Nee, daar zijn we op dit moment niet mee bezig. De samenwerking met Maharishi kwam al voordat we bezig waren met de launch van HTS74 en dat project is uiteindelijk bij een catwalk-model gebleven, ze zijn nooit gereleased. De reden dat Maharishi met ons wilde samenwerken is Hi-tec’s Military Heritage. De Silver Shadow werd jarenlang gebruikt door recruits van het Ministerie van Defensie in Engeland als trainingsschoen. Vandaar de keuze voor dit model.

hi-tec-silver-shadow-british-army

Naast een samenwerking met Maharishi hebben we trouwens ook een catwalk-model gemaakt met Chrisopher Shannon, tevens een Engelse ontwerper. Door ons huidige succes worden we nu veel benaderd door merken, maar daar zijn we erg selectief in.

Christopher-Shannon-x-Hi-Tec-RGS

H: Nog een stukje geschiedenis van Hi-Tec. Het Britse leger liep dus op Hi-Tec! Dat wist ik nog niet.

D: We zien sowieso dat het Hi-Tec/HTS74 in Groot Brittanië echt leeft. Bij Hanon-shop in Schotland is de HTS74 collectie nu al een groot succes.

 hanon-logo

H: Zou dan een samenwerking met Hanon dan niet een logische stap zijn? Of willen jullie bewust alleen zelfstandig sneakers maken?

D: We staan er zeker wel voor open, maar er zijn voorlopig geen concrete plannen voor. Zoals ik al aangaf zijn we erg selectief in samenwerkingen. Er zitten nog zoveel mooie dingen in ons archief dat je nog heel veel van ons kunt verwachten!

H: Super bedankt voor je tijd en voor het beantwoorden van de vragen! We kijken uit naar wat HTS74 ons komende tijd gaat brengen.

Check hieronder nog wat lookbook shots van HTS74’s Spring/Summer 2017 collectie en bekijk de website om te zien waar je overal terecht kunt om een paar te scoren!

Hi-Tec-Shoes-RGS-black-white-2Hi-Tec-Shoes-RGS-black2Hi-Tec-Shoes-Badwater-white-grey1Hi-Tec-Shoes-Badwater-black-white-2

DEEL
Zeg je Hidde, dan zeg je sneakers! Hoewel het niet uit een medisch onderzoek is gebleken, durf ik gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan het kopen, kijken en bewonderen van sportief schoeisel. Ik zorg ervoor dat jij geen exclusieve sneaker-release meer mist en zal daarnaast af en toe andere fashion-gerelateerde posts schrijven. Mijn tweede verslaving is het binge-watchen van Netflix-series. Na House of Cards, Suits en Narcos ben ik inmiddels hooked aan de serie Arrow!