Maak kennis met David de Ruiter

0
Advertentie - Klik voor meer

Naast ‘Meer dan Instagram’ vinden wij het tof om persoonlijk te worden met mensen die een groot bereik hebben. Zo spraken wij nu met David de Ruiter, een sneaker en fashion enthousiast die hier zijn werk van heeft gemaakt. Benieuwd? Lees het gehele interview dan hieronder.

Stel jezelf even voor, wie ben je en wat doe je?
Ik ben David de Ruiter, 21 jaar oud & woonachtig te Rotterdam. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd en heb ik mijn HBO Bachelor ‘Business Studies’ gehaald. In het dagelijks leven werk ik bij Mercer Amsterdam, een independent sneaker label dat sinds 2013 actief is en wereldwijd meer dan 120 retailers heeft. Misschien kent men ons wel van onze samenwerkingen met NASA, die viraal gingen.
Wel een leuk verhaal, ik ben bij Mercer terechtgekomen via Instagram (@davidderuiter, hier post ik vrijwel alleen maar sneaker/fashion gerelateerde content).

De eigenaar van Mercer contacteerde mij met de vraag of ik een paar van zijn schoenen wilde uitproberen, wat ik erg dope vond. In het laatste jaar van mijn studie moest ik verscheidene projecten doen, en na onder andere stage gelopen te hebben bij een organisatieadviesbureau, wilde ik die projecten graag uitvoeren bij een bedrijf dat in het verlengde van mijn interesses ligt: sneakers. Je raad het al, deze projecten (en daarna mijn scriptie) heb ik uitgevoerd ten behoeve van Mercer Amsterdam. Na afronding van mijn studie heb ik een baan aangeboden gekregen bij dit bedrijf, waar we met een hecht team samenwerken aan de groei van deze scale-up. Check ook zeker even de nieuwe voorjaarscollectie van Mercer Amsterdam.

Naast Mercer Amsterdam ben ik tevens actief op instagram met @garmentsbydavid, waar ik vintage, designer en streetwear verkoop die je niet elke dag vindt (bijvoorbeeld sample Yeezus Tour Merch, 2PAC T-Shirts uit de jaren 90 & andere hard to find items).  Onder mijn klanten vallen verscheidene BN’ers & rappers, maar ook internationaal bekende artiesten en voetballers. Ook heb in in oktober van dit jaar een eigen T-Shirt lijn onder dit label uitgebracht, geïnspireerd op mijn favoriete vintage t-shirt. Dit werd erg goed werd ontvangen en ben momenteel bezig met vervolgstappen.

Advertentie - Klik en shop

Een deel van de Nederlandse ‘Yeezy/Streetwear-scene’ kan mij overigens ook kennen van het Facebookplatform Yeezy Talk Nederland, waar ik sinds eind 2015 beheerder van ben. Dit platform brengt alle Nederlandse Yeezy fans bijeen, waar men over Kanye West/ Yeezy discussieert en Yeezy producten kopen en verkopen. Het ledenaantal stijgt elke dag en heeft op het moment van schrijven meer van 4600 Nederlandse (en een paar Belgische) leden.

Hoe is de passie voor Kanye en Yeezy ontstaan?
Dit is in 2008 begonnen door een nummer waar Kanye West een feature op had, ‘American Boy’ van Estelle. De clip, lyrics en algehele vibe van dat nummer hebben mij fan gemaakt van Kanye als artiest. Op dat moment was ik 11 jaar oud en begon ik net mijn eigen stijl te ontwikkelen, die sindsdien erg beïnvloed is door Kanye West.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik kort daarna las over de Air YEEZY 1 release en hoe limited deze release was. Ik snapte er helemaal niks van, maar het interesseerde me wel enorm. Ik ben mijzelf toen meer en meer gaan verdiepen in heel het wereldje & heb zelf geprobeerd om de Air YEEZY 2 in 2012 op de Nike website te kopen (uiteraard niet gelukt). Ook in februari 2014, toen Nike de Red October uitbracht zonder enige vooraf aangekondigde announcement greep ik net mis. Ik zag de tweet te laat & bleef achter zonder Yeezy’s.

Wat vind je van de Yeezy resell wereld? Denk bijvoorbeeld aan jonge gasten die de schoenen alleen kopen om tientjes tot honderden euro’s winst te maken?
Vroeger was ik er enorm tegen, zeker gedurende de tijd toen Adidas kwam met de Yeezy’s en ik er alles aan deed om een paartje te bemachtigen (ik heb drie dagen bij FOUR gelegen voor de Turtle Dove 350’s, met succes). Ik kan me nog herinneren dat ik op filmpjes ‘Fuck Resell!’ heb geroepen. Maar iedereen die dit leest moet toegeven dat zij ook wel eens hebben geprofiteerd van resell. Nu kijk ik er anders tegen dan voorheen.

David de Ruiter

Hate the game, not the players.”

Adidas of Nike? Waar denk jij dat Kanye de beste samenwerkingen mee uit bracht?
In mijn ogen kun je deze twee samenwerkingen niet echt vergelijken, gezien feit is dat beide collaboration partners zulke verschillende schoenen hebben uitgebracht. De Nike’s hebben voor mij nog steeds wel meer  het ‘Holy Grail’ gevoel, maar ook De 750 BOOST (met name de OG) is een perfect uitgewerkte schoen. Daar waar de Nike Air Yeezy’s meer naar basketbal (Air Revolution zool op de Yeezy 1) & tennis (Air Tech Challenge 2 zool op de Yeezy 2) neigen, is een model als de 750 veel meer een high-end sneaker (Margiela en Visvim influences).

View this post on Instagram

@kaws @uniqlo

A post shared by @ davidderuiter on

Is de hype voorbij? Of wordt het gewoon tijd voor meer nieuwe modellen?
Adidas speelt in op de vraag, men denkt dat de hype over is maar dit is totaal niet het geval. Op dit moment lopen meer mensen op Yeezy’s dan ooit, dus de personen die dit roepen zijn naar mijn mening kortzichtig & snappen niet wat voor commercieel succes de Yeezy lijn is met Adidas. Adidas produceert meer paar om te voorzien in de vraag van de consumenten. Hierdoor verdienen zij in feite meer geld dat ten koste gaat van de aftermarketwaarde waar resellers van profiteren. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe modellen zoals de Yeezy Boost 700 V2. Ook kan ik niet wachten tot de Yeezy 1050 uitkomt. Hier kijk ik al naar uit sinds de Yeezy Season 3 show in Madison Square Garden.

Wat verwacht en/of hoop jij dat Kanye met zijn YEEZY collectie zal doen in de toekomst?
Daar waar de afgelopen Seasons meer op  Army Gear is geïnspireerd, ben ik er vrij zeker van dat na modellen als de 700/500 er een meer futuristische look gegeven gaat worden aan de Season collecties.

“Maar, met Kanye weet je het nooit, en misschien is dat ook wel het toffe aan hem.”

View this post on Instagram

Kies je favoriet! 🤯

A post shared by Daily Supply (@dailysupply.nl) on

Advertentie - Klik en shop