Buyer’s guide: stijlvolle waterflessen

Tegenwoordig zie je iedereen op school, werk of onderweg uit zo’n kekke Dopper-fles lurken. Nou heeft Dopper natuurlijk wel een sterk verhaal en zijn ze een erg sociale onderneming, maar het oog wil ook wat hè?

Een waterfles is een product dat je waarschijnlijk iedere dag bij je zal dragen. Daarom wil je dat deze praktisch, stijlvol en duurzaam is. Met die eigenschappen in ons achterhoofd hebben wij een top 5 met stijvolle waterflessen voor jullie gemaakt!

1. A5 – Memobottle
Jesse Leeworthy en Jonathan Byrt uit Australië, zagen het wereldwijde afvalprobleem dat wegwerpflesjes veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat mensen minder snel of helemaal niet meer voor deze wegwerpflesjes kiezen, ontwierpen de twee Aussies een modern, hedendaags alternatief: de Memobottle.

De naam ‘Memo’ slaat op de vorm van de waterfles, die erg plat is en daardoor makkelijk in een messenger, laptoptas of handtas past (tussen je boeken en/of tijdschriften). De Memobottle komt in een verpakking van gerecycled karton en wordt standaard geleverd met twee doppen: een zwarte en een witte variant. Hij is af te spoelen met warm water, maar helaas niet vaatwasbestendig. Wél voldoet hij aan alle gezondheidsvoorschriften en is er geen schadelijk BPA plastic in de fles verwerkt.

Ikzelf heb gekozen voor de A6 variant, die gemakkelijk in mijn laptoptas, jaszak of zelfs in de achterzak van mijn spijkerbroek past. In die A6 kan 375ml water. Vind je dat nou te weinig, dan raad ik je aan de A5 variant te kopen. Hier kan 750ml in (het dubbele van de A6 dus).

 

mizu-bottle-heimplanet

2. M8 – MIZU
MIZU is opgericht door de Olympisch snowboarder en zevenvoudig X-games winnaar Jussi Oksanen. Zijn idee was om productlijn te ontwikkelen met herbruikbare artikelen die zowel functioneel zijn als een goed design hebben. De producten van MIZU zijn ontworpen naar de behoeften van professionele atleten en kunnen net als topsporters tegen een stootje.
Naast de missie om een functionele, design-bottle te ontwikkelen, heeft MIZU in 2015 de stichting Protecting Where We Play opgericht. Deze non-profit organisatie zorgt ervoor dat wereldwijd in bergen, bossen en in skate-parken water taps geplaatst worden, waar je je waterflesje kunt vullen tijdens het wandelen, sporten of gewoon als je wilt relaxen.
Het motto van Protecting Where We Play is dan ook ‘iedere single-use waterfles die we kunnen voorkomen is voor ons een overwinning’. Hier staan wij vierkant achter en mede dankzij die boodschap is een fles van MIZU een echte aanrader!

mizu-dragon-bottle

MIZU flessen zijn vacuum-geïsoleerd, waardoor hete dranken als koffie of thee 12 uur lang warm blijven, koude dranken blijven zelfs 24 uur koud (!)
Deze eigenschappen heeft de MIZU fles te danken aan roestvrij staal dat volledig voedsel veilig is, zonder dat het metaal-smaak aan je water toevoegt. Dit staal is corrosie-bestendig, duurzaam en milieuvriendelijk, omdat het gemaakt is van recycled metaal.
MIZU flessen zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en er verschijnen ook regelmatig samenwerkingen met andere bedrijven/merken, zoals Poler Stuff.
Wil je nou zo’n fancy MIZU fles kopen, check dan ff Bol.com!

 

3. Hydration Vessel – KOR
KOR (spreek uit als ‘core’) staat voor terug naar de kernwaarden; duurzaam omgaan met de natuur en onze planeet met in het bijzonder ons water. De manier waarop het merk is ontstaan is een geinige anekdote: Eric Barnes uit de Verenigde Staten vulde telkens een Gatorade PET-fles met water en nam die fles mee naar zijn werk of wanneer hij ging sporten. Zijn vrouw, Stacey, vertelde hem dat het eigenlijk heel slecht was wat hij deed, omdat PET-flessen gemaakt zijn om weg te gooien en een broeinest van bacteriën vormen, waardoor ze niet geschikt zijn om opnieuw gevuld te worden. Eric bezocht een aantal retailwinkels en wat hem opviel was dat single use waterflessen leuk gepromoot werden met foto’s van exotische oorden en mooie watervallen, terwijl 4 van de 5 single use flessen op de vuilstort belanden.
Dit probleem leek echter niet het consumentengedrag te veranderen, dus koos Barnes voor een andere aanpak.

Ondanks het feit dat hij niet veel verstand had van duurzame productontwikkeling ging hij de uitdaging niet uit de weg om zelf een waterfles te ontwikkelen die het afvalprobleem van single use waterflessen bestrijd. Dat deed Barnes in samenwerking met Paul Shustak, een succesvolle product ontwikkelaar die voor bedrijven als Adobe, Sony en Microsoft heeft gewerkt. In 2008 brachten de twee na lang te hebben ontwikkeld de KOR ONE Hydration Vessel uit. Deze fles werd binnen no-time razend populair onder celebrities en is zelfs te zien op het bureau van Tony Stark in de Iron Man films!

tony-stark-KOR-bottle

Inmiddels heeft KOR zich zover doorontwikkeld dat ze een soort 2.0 versie van de Hydration Vessel hebben gemaakt: de KOR Delta. Deze strakke design bottle is verkrijgbaar in vele kleuren, maar onze absolute favorieten zijn Denim en Dark (zwart).

 

4. EAU GOOD – Black+Blum
De volgende waterfles is vernoemd naar zijn ontwerpers: Dan Black en Martin Blum uit het Verenigd Koninkrijk. Kort nadat zij afstudeerden van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan Northumbria University in Newcastle, startten ze in 1998 Black+Blum. In eerste instantie was het bedrijf slechts een consultancy, maar Dan en Martin’s gedeelde passie voor productontwikkeling en het verkopen van hun eigen designs leidde ertoe dat ze in het jaar 2000 hun eerste productlijn op de markt brachten.
Flashforward naar 2012. In dit jaar ontwierp het duo van Black+Blum de EAU GOOD waterfles. De fles is geïnspireerd door het ouderwetse kogelflesje, dat al in 1872 door de Brit Hiram Codd werd bedacht om koolzuur in soda-flesjes vast te houden. Deze kogelflesjes hadden een marmeren ‘kogel’ in een soort extra kamer in de flessenhals, die de fles luchtdicht maakte. Black+Blum heeft deze klassieker in een nieuw jasje gestoken, maar wel met ouderwetse details zoals een kurken afsluitdop…

…maar wat de EAU GOOD écht uniek maakt is het natuurlijke houtskool filter dat met de fles wordt meegeleverd. Dit klinkt misschien vreemd, maar de Binchotan houtskool uit Japan zorgt ervoor dat chemicaliën uit het water gefilterd worden en dat mineralen aan het water worden toegevoegd. Hierdoor krijgt het water na slechts één uur al een betere smaak. Het beste resultaat bereik je door de houtskool acht uur lang in een gevulde EAU GOOD fles te laten. Onze tip is dan ook om hem ‘s avonds te vullen en ‘s nachts in de koelkast te laten, zodat je hem ‘s ochtends er weer uit kan pakken. De EAU GOOD van Black+Blum is te koop bij Fonq.

 

IKEA-BEHALLARE-water-bottle

5. BEHÅLLARE – IKEA
Om onze guide af te ronden hebben we nog een ‘ballin-on-a-budget’ aanrader. De BEHÅLLARE fles is gewoon te koop bij je lokale Zweedse meubelgigant en kost slechts €2.99! Het is een redelijk simpele fles met een kruis-motief op de transparante body. De groene dop heeft een duurzame uitstraling en de fles is dan ook milieuvriendelijk. De fles bevat geen BPA-plastic, weegt 100 gram en heeft een volume van 0.6 liter. Te lui om naar de IKEA te rijden/fietsen/schaatsen? Bestel ‘m hier dan lekker online.

 

That’s it folks. And remember: Stay hydrated!

DEEL
Zeg je Hidde, dan zeg je sneakers! Hoewel het niet uit een medisch onderzoek is gebleken, durf ik gerust te zeggen dat ik verslaafd ben aan het kopen, kijken en bewonderen van sportief schoeisel. Ik zorg ervoor dat jij geen exclusieve sneaker-release meer mist en zal daarnaast af en toe andere fashion-gerelateerde posts schrijven. Mijn tweede verslaving is het binge-watchen van Netflix-series. Na House of Cards, Suits en Narcos ben ik inmiddels hooked aan de serie Arrow!