Waarom je helemaal niets meer met A$AP Bari of VLONE te maken wil hebben

0

Afgelopen week verscheen er een filmpje op het internet waarop te zien is hoe A$AP Bari een jonge vrouw seksueel mishandelt. Hoewel hij in eerste instantie claimde dat het een fake video of een fake edit was, plaatste Bari vandaag een statement op Twitter waarin hij iets anders verklaart. Maar dat betekent niet dat alles nu water under the bridge is…

De A$AP Mob rapper en zelfbenoemd creative director van kledingmerk VLONE plaatste vandaag het volgende statement online via Twitter:

 

Er is zoveel mis met dit statement, dat we hem maar even ontleden:

“A misleading video clip featuring adult content and activity has been released to the public” (1)
Of hij de dame in kwestie nu kent of niet en wat er dan ook vooraf gebeurd is, misleidend is de video allesbehalve: Bari verteld de jonge dame in kwestie dat ze (omdat ze zijn assistent gehad heeft) zij hem doodleuk ook maar een pleziertje moet geven. Wanneer ze weigert, slaat hij haar op haar kont, waarna hij haar achtervolgt de badkamer in. Wat er dan gebeurd ziet niemand, dus als het al misleidend zou zijn, dan zou dat in zijn voordeel zijn, omdat er misschien nog wel ergere dingen na het filmpje zijn gebeurd.

“without my knowledge or consent” (2)
De slachtofferrol. Bari zegt: ‘zonder mijn weten of goedkeuring’… Maar als er iemand niet zou willen dat deze beelden online kwamen, was dat de dame in dit filmpje wel. Zij is volledig naakt en op haar allerkwetsbaarst te zien, terwijl hij volledig aangekleed de bad boy uithangt. Het is daarnaast notabene één van Bari’s ‘FRIENDS’ die het filmpje maakte en vespreidde.

“Comments about myself or anyone being detained or arrested are false” (3)
Er zit een soort ondertoon van onschendbaarheid in deze zin. Dat Bari niet gearresteerd is, betekent niet dat dit ook werkelijk niet zo zou moeten zijn. Het bewijsmateriaal ligt er. De enige reden waarom er nog geen ME team zijn deuren ingeramd heeft is omdat de vrouw uit het filmpje waarschijnlijk geen aangifte durft te doen.

“We have resolved this issue amicably” (4) en “among all parties as adults” (5)
De kans dat Bari dit zelf heeft geschreven, in plaats van een ingeschakelde advocaat of legal advisor, is ongeveer zo groot als de kans op een nieuwe samenwerking tussen Nike en Kanye… Na het woord ‘Amicably’ te hebben gegoogled, blijkt het een synoniem voor ‘als vrienden’ te zijn. Als Bari ons één ding heeft geleerd met zijn VLONE kledinglijn is het dat hij iedere kans aangrijpt om ergens ‘FRIENDS’ op te plakken met beide handen aangrijpt. T-shirts met ‘AMICABLE’ verkopen nu eenmaal niet.

Om iets op te lossen als volwassene neem je naar mijn inziens verantwoordelijkheid voor je acties. Een statement plaatsen waarin je wél je eigen domme acties ontkent en niét de ballen hebt om je excuses op enige redelijke manier te maken, getuigt niet van adulthood. Wanna be in adult videos? Act like one…

“We were friends before this and will remain friends afterwards” (6)
Yeah, right. De dame uit het filmpje zal na alle ophef onwaarschijnlijk nog iets te maken willen hebben met Bari of wie dan ook met hem omgaat. Mijn vemoeden is dat de ingeschakelde advocaat een zwijgplicht voor de dame uit het filmoje zwart-op-wit heeft gekregen, in ruil voor een flinke geldsom om verdere imago-schade te voorkomen.

“Being raised by strong women who taught me to respect everyone” (7)
Na een gigantische deuk in je imago, moet je toch íets proberen om je vrouwonterende acties te compenseren.

“I’m disappointed in the situation as well as myself” (8) en “and will reflect on the situation appropriately” (9)
Ik ben niet boos, maar teleurgesteld. Als je ouders dit tegen je zeggen, weet je dat je iets geflikt hebt en voel je je natuurlijk kut. Maar als je dit tegen jezelf zegt, dan is het nogal lafjes. Je hebt alle redenen om wel degelijk boos op jezelf te zijn, Bari…

De meest ‘appropriate’ plek om over je acties te ‘reflecteren’ lijkt mij een ruimte van zo’n twee bij vijf meter.

 

Al met al voelt dit niet als een oprecht statement. In de eerste plaats omdat Bari kort na het verschijnen van het filmpje glashard ontkent, door te zeggen dat het een fake video/edit is. In de tweede plaats omdat zijn VLONE contract met sportsweargigant Nike nu hevig onder druk staat. Ik denk dat Nike er verstandig aan doet om zich te distantiëren van VLONE/A$AP Bari, gezien een blijvende samenwerking met deze persoon een smet is op meer dan 40 jaar Female Empowerment.

Verder vind ik dat-ie die titel Creative niet verdiend, maar desondanks he can die alone.

every-living-creative-dies-alone

 

Wij linken, in tegenstelling tot een aantal andere blogs, niet naar het betreffende filmpje. De dame in kwestie krijgt al genoeg shit over zich heen en we raden het daarom sterk af het filmpje te bekijken of te verspreiden. We hebben allemaal zusjes, moeders of dochters die we zoiets niet zouden gunnen, houdt dat altijd in je achterhoofd.